Ta strona używa plików Cookie. Korzystając z tej strony zgadzasz się na umieszczenie tych plików na twoim urządzeniu
Kontarst
Rozmiar czcionki
| |

Ogólnopolski Klaster Gastronomiczny

2016-08-10 22:45
Ogólnopolski Klaster Gastronomiczny   W dniu 4 lipca 2016r dyrekcja ZSLiT w Wojniczu oraz nauczyciel żywienia wzięli udział w I Konferencji Branży Gastronomicznej ,,Klaster łączy środowisko'' Założycielami Ogólnopolskiego Klastra Środowiskowego Branży Gastronomicznej są następujące instytucje i organizacje:
  • Akademia Kelnerska ,,Polscy Liderzy Gastronomii'' - Grzegorz Górniak
  • Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni reprezentowane - Jarosław Uściński
  • ZSG w Rzeszowie - Danuta Richert
  • Wojciech Ożóg – menager
  • Jerzy Czapla – Centrum Szkolenia Barmanów
  • Ireneusz Jundziłła i Rafał Manecki – Portal Pracawgastronomii.pl
  • Grupa członków Klastra reprezentowana przez przedstawicieli   szkół   gastronomicznych   i   hotelarskich.
W konferencji, która odbyła się w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej w Warszawie, spotkali się dyrektorzy  i  koordynatorzy   szkół. Dyrekcja ZSLiT w Wojniczu złożyła deklaracje udziału w działalności klastra. Na spotkaniu wspólnie podjęto kluczowe tematy współpracy do których należy: 1.Organizacja praktyk zawodowych dla uczniów (z wyżywieniem i noclegiem); 2.Akredytacja Klastra dla szkół; 3.Rozbudowa struktur regionalnych współpraca z hotelami i restauracjami lokalnymi - wzmocnienie pozycji Klastra; 4.Utworzenie banku używanego wyposażenia gastronomicznego i hotelarskiego; 5.Organizacja szkoleń, kursów, warsztatów dla uczniów i nauczycieli; 6.,,Collage'', czyli kształcenie uczniów i nauczycieli o wysokim standardzie w szkole      mistrzów; 7.Organizacja wycieczek przedmiotowych do prestiżowych zakładów pracy; 8.Dostęp do bazy materiałów edukacyjnych dla nauczycieli; 9.Promowanie działań szkoły poprzez np. zamieszczanie na stronie internetowej oraz profilu facebook kluczowych informacji nadsyłanych przez szkoły; 10.Organizacja ,,Olimpiady gastronomicznej''; 11.Wzajemna promocja wszystkich członków Klastra (strona internetowa, znaczek); Na zakończenie spotkania został wybrany Lider grupy na rok 2016 – 2017, a został nim Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im Fryderyka Chopina w Żychlinie, reprezentowany przez dyrektora szkoły Panią Annę Matczak-Gaj. [gallery link="file" columns="4" orderby="title"]

Zobacz galerię