W ramach projektu pn. „Nasz Region, Nasza Tradycja – Nasze Dziedzictwo” w ZSLiT w Wojniczu odbyły się warsztaty kuchni regionalnej: „A proziok, to co?”
Warsztaty zostały współfinansowane ze środków projektu Funduszy Europejskich w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 Oś nr VI Dziedzictwo regionalne, Działanie 6.1 Rozwój dziedzictwa kulturowego i naturalnego, Poddziałanie 6.1.3 Rozwój instytucji kultury oraz udostępnianie dziedzictwa kulturowego.
Zrealizowano 40 godzin warsztatów w dwóch edycjach po 20 jednostek.
Pierwsza edycja realizowana była w terminie od 12.04.2018r. – 29.05.2018r., natomiast druga od 11.10.2018r – 09.01.2019r.
Młodzież zapoznała się z tradycjami danego regionu oraz przygotowała potrawy, które znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych zarejestrowanych przez Ministerstwo Rolnictwa . Wykorzystywano również produkty z listy tworząc nowe przepisy. Są to potrawy i produkty z regionu małopolski, a szczególnie z powiatów: tarnowskiego, brzeskiego, bocheńskiego, dąbrowskiego. Na tych warsztatach wykonano między innymi prozioki, kukiełki wojnickie, żurek, cwibak z fasoli, pierogi ze śliwką sechlońską oraz kapustą charsznicką i inne. Aby się dowiedzieć co to ten proziok podajemy przepis na jego wykonanie. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się kukiełki wojnickie jako miejscowy produkt regionalny. Wykonuje się go wg załączonego przepisu.