Ta strona używa plików Cookie. Korzystając z tej strony zgadzasz się na umieszczenie tych plików na twoim urządzeniu
Kontarst
Rozmiar czcionki
| |

Podsumowanie projektu „Nasz Region, Nasza Tradycja – Nasze Dziedzictwo”

2019-03-13 00:00
Podsumowanie projektu „Nasz Region, Nasza Tradycja – Nasze Dziedzictwo”

plakat-1.jpg

W ramach projektu pn. „Nasz Region, Nasza Tradycja – Nasze Dziedzictwo” w  ZSLiT w Wojniczu odbyły się warsztaty kuchni regionalnej: „A proziok, to co?”

Warsztaty zostały współfinansowane ze środków  projektu Funduszy Europejskich w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 Oś nr VI Dziedzictwo regionalne, Działanie 6.1 Rozwój dziedzictwa kulturowego i naturalnego, Poddziałanie 6.1.3 Rozwój instytucji kultury oraz udostępnianie dziedzictwa kulturowego.

Zrealizowano 40  godzin warsztatów w  dwóch edycjach po 20 jednostek.

Pierwsza edycja realizowana była w terminie od 12.04.2018r. – 29.05.2018r., natomiast druga od 11.10.2018r – 09.01.2019r.

Młodzież zapoznała się z tradycjami danego regionu oraz przygotowała potrawy, które znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych zarejestrowanych przez Ministerstwo Rolnictwa . Wykorzystywano również produkty z listy tworząc nowe przepisy. Są to potrawy i produkty z regionu małopolski, a szczególnie z powiatów: tarnowskiego, brzeskiego, bocheńskiego, dąbrowskiego. Na tych warsztatach wykonano między innymi prozioki, kukiełki wojnickie, żurek, cwibak z fasoli, pierogi ze śliwką sechlońską oraz kapustą charsznicką i inne. Aby się dowiedzieć co to ten proziok podajemy przepis na jego wykonanie. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się kukiełki wojnickie jako miejscowy produkt regionalny. Wykonuje się go wg załączonego przepisu.

Zobacz galerię