Kucharz

Kucharz

Nauka trwa 3 lata, szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz małej gastronomii.
Kierunek ten daje szybką możliwość uzyskania niezależności finansowej.

Kucharz to zawód dla osób, które lubią eksperymentować, wymyślać, tworzyć coś nowego w kuchni.
Gastronomia, w obszarze której pracuje kucharz, jest branżą usługową. Według prowadzonych analiz rynek
gastronomiczny w Polsce wciąż się rozwija. Na podstawie ofert pracy, zamieszczanych w różnych mediach, należy wnioskować, że kucharz to jeden z najmniej obarczonych ryzykiem bezrobocia zawodów. Tym bardziej, że zaznacza się trend, od lat występujący w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych, coraz częstszego spożywania posiłków poza domem i korzystania z usług gastronomicznych z okazji dotychczas bardzo rodzinnych uroczystości i świąt. Popularności zawodu sprzyja fakt, że wielu kucharzy stało się postaciami medialnymi, jak również możliwość zatrudnienia na rynku europejskim.

Absolwent szkoły będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- sporządzanie różnymi technikami i metodami typowych potraw i napojów,
- dekorowanie, wykańczanie przygotowanych potraw oraz wydawanie wyrobów kulinarnych,
- prawidłowe przechowywanie i magazynowanie artykułów spożywczych, surowców, półproduktów i produktów kulinarnych,
- wykonywanie czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów,
- prawidłowe zestawianie posiłków i układanie prostego menu oraz sporządzanie w podstawowym zakresie kalkulacji potraw,
- właściwe organizowanie i wykonywanie czynności porządkowych na stanowisku pracy.

Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w:
- barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii,
- szpitalach, szkołach, przedszkolach, internatach,
- stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy,
- restauracjach, kawiarniach,
- hotelowych zakładach gastronomicznych,
- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów garmażeryjnych i półproduktów spożywczych.