Kucharz

  • nauka trwa 3 lata
  • szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz małej gastronomii
  • kierunek ten daje szybką możliwość uzyskania niezależności finansowej

Kucharz to zawód dla osób, które lubią eksperymentować, wymyślać, tworzyć coś nowegow kuchni. Gastronomia, w obszarze której pracuje kucharz, jest branżą usługową. Według prowadzonych analiz rynek gastronomiczny w Polsce wciąż się rozwija. Na podstawie ofert pracy, zamieszczanych
w różnych mediach, należy wnioskować, że kucharz to jeden z najmniej obarczonych ryzykiem bezrobocia zawodów. Tym bardziej, że zaznacza się trend, od lat występujący w Europie Zachodniej
i Stanach Zjednoczonych, coraz częstszego spożywania posiłków poza domem i korzystania z usług gastronomicznych z okazji dotychczas bardzo rodzinnych uroczystości i świąt. Popularności zawodu sprzyja fakt, że wielu kucharzy stało się postaciami medialnymi, jak również  możliwość zatrudnienia na rynku europejskim.

 Absolwent szkoły będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • sporządzanie różnymi technikami i metodami typowych potraw i napojów,
  • dekorowanie, wykańczanie przygotowanych potraw oraz wydawanie wyrobów kulinarnych,
  • prawidłowe przechowywanie i magazynowanie artykułów spożywczych, surowców, półproduktów i produktów kulinarnych,
  • wykonywanie czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów,
  • prawidłowe zestawianie posiłków i układanie prostego menu oraz sporządzanie
    w podstawowym zakresie kalkulacji potraw,
  • właściwe organizowanie i wykonywanie czynności porządkowych na stanowisku pracy.

Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w:

  • barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii,
  • szpitalach, szkołach, przedszkolach, internatach,
  • stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy,
  • restauracjach, kawiarniach,
  • hotelowych zakładach gastronomicznych,
  • przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów garmażeryjnych i półproduktów spożywczych.