Technikum Hotelarskie

  • nauka trwa 4 lata
  • technikum kończy się egzaminem maturalnym i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe
  • absolwent jest przygotowany do podjęcia pracy zawodowej, może również kontynuować naukę na uczelniach wyższych

Technik hotelarstwa – to zawód o charakterze usługowym, dla osób lubiących kontakty z ludźmi, komunikatywnych i kreatywnych. Kształcący się w nim uczniowie są przygotowani do pracy
w sektorze przemysłu turystycznego. Mają szansę zdobycia umiejętności biegłego posługiwania się dwoma językami – angielskim i niemieckim w zakresie słownictwa zawodowego i branżowego,
co ułatwia  kontakt z zagranicznymi turystami lub kontrahentami. Cykl kształcenia obejmuje zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe. Absolwenci mają szerokie możliwości znalezienia pracy, zarówno przy bezpośredniej obsłudze klienta, jak i w zapleczu administracyjno-biurowym.

Absolwent szkoły nabywa umiejętność wykonywania następujących zadań:

  • planowanie i organizowanie usług hotelarskich,
  • przyjmowanie i realizacja zamówień -  rezerwacja usług, ustalanie zakresu zamówionych usług, sposobu ich świadczenia oraz formy zapłaty,
  • wykonywanie prac związanych z pobytem gości w obiekcie – przyjmowanie gości w obiekcie, kompleksowa obsługa w trakcie pobytu, wykwaterowywanie z obiektu, rozliczanie kosztów pobytu, przyjmowanie należności,
  • obsługa  gości o specjalnym znaczeniu – typu VIP, CIP, gości niepełnosprawnych,
  • organizowanie i oferowanie usług dodatkowych: konferencyjnych, turystycznych, rekreacyjno-sportowych, typu Wellness i SPA oraz okolicznościowych na specjalne zamówienie,
  • prowadzenie korespondencji z odbiorcami usług hotelarskich, zbieranie opinii
    o preferencjach gości,
  • obsługa sprzętu biurowego,
  • korzystania w pracy z komputerowych programów użytkowych i hotelowych,
  • promowania oferowanych usług z wykorzystaniem różnorodnych form reklamy, sprzedaży osobistej, promocji sprzedaży oraz technik z zakresu public relations,
  • współpraca z innymi podmiotami oferującymi usługi hotelarskie,
  • analiza oferty konkurencji i obserwacja rynku hotelarskiego.

 Typowe miejsca pracy absolwenta hotelarstwa to:

  • hotele, motele,
  • pensjonaty, ośrodki wypoczynkowe, sanatoria,
  • schroniska i inne obiekty noclegowe zarówno w Polsce jak i w krajach UE,
  • wydziały związane z turystyką i promocją regionu w urzędach miast i gmin,
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej tj. usługi agroturystyczne, kwatery prywatne, pola biwakowe.