Technikum Hotelarskie

Nauka trwa 4 lata.
Technikum kończy się egzaminem maturalnym i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.
Absolwent jest przygotowany do podjęcia pracy zawodowej, może również kontynuować naukę na uczelniach wyższych.

Technik hotelarstwa – to zawód o charakterze usługowym, dla osób lubiących kontakty z ludźmi, komunikatywnych i kreatywnych. Kształcący się w nim uczniowie są przygotowani do pracy w sektorze przemysłu turystycznego. Mają szansę zdobycia umiejętności biegłego posługiwania się dwoma językami – angielskim i niemieckim w zakresie słownictwa zawodowego i branżowego, co ułatwia kontakt z zagranicznymi turystami lub kontrahentami. Cykl kształcenia obejmuje zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe. Absolwenci mają szerokie możliwości znalezienia pracy, zarówno przy bezpośredniej obsłudze klienta, jak i w zapleczu administracyjno-biurowym.

Absolwent szkoły nabywa umiejętność wykonywania następujących zadań:
- planowanie i organizowanie usług hotelarskich,
- przyjmowanie i realizacja zamówień – rezerwacja usług, ustalanie zakresu zamówionych usług, sposobu ich świadczenia oraz formy zapłaty,
- wykonywanie prac związanych z pobytem gości w obiekcie – przyjmowanie gości w obiekcie, kompleksowa obsługa w trakcie pobytu, wykwaterowywanie z obiektu, rozliczanie kosztów pobytu, przyjmowanie należności,
- obsługa gości o specjalnym znaczeniu – typu VIP, CIP, gości niepełnosprawnych,
- organizowanie i oferowanie usług dodatkowych: konferencyjnych, turystycznych, rekreacyjno-sportowych, typu Wellness i SPA oraz okolicznościowych na specjalne zamówienie,
- prowadzenie korespondencji z odbiorcami usług hotelarskich, zbieranie opinii o preferencjach gości,
- obsługa sprzętu biurowego,
- korzystania w pracy z komputerowych programów użytkowych i hotelowych,
- promowania oferowanych usług z wykorzystaniem różnorodnych form reklamy, sprzedaży osobistej, promocji sprzedaży oraz technik z zakresu public relations,
- współpraca z innymi podmiotami oferującymi usługi hotelarskie,
- analiza oferty konkurencji i obserwacja rynku hotelarskiego.

Typowe miejsca pracy absolwenta hotelarstwa to:
- hotele, motele,
- pensjonaty, ośrodki wypoczynkowe, sanatoria,
- schroniska i inne obiekty noclegowe zarówno w Polsce jak i w krajach UE,
- wydziały związane z turystyką i promocją regionu w urzędach miast i gmin,
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej tj. usługi agroturystyczne, kwatery prywatne, pola biwakowe.

Przedmioty rozszerzone do wyboru:

geografia
język obcy (j. angielski, j. niemiecki)
język polski
matematyka