Szkoła Branżowa I stopnia
Cukiernik
Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jest wypiekanie ciast, przygotowywanie deserów i wymyślanie własnych receptur. Podczas trwania nauki uczeń zdobywa i kształci umiejętności związane z produkcją wyrobów cukierniczych, oraz nauką sztuki dekorowania wyrobów cukierniczych. To nowoczesny i wymagający zawód przyszłości, stojący przed nowymi wyzwaniami i dający możliwość samorealizacji oraz dużej satysfakcji z wykonywanej pracy. Absolwenci tego zawodu są bardzo poszukiwani przez pracodawców, którzy cenią pracownika dobrze przygotowanego. Zawód ten wymaga również ciągłego dokształcania się i doskonalenie własnego warsztatu pracy.
Absolwent kończący szkołę w zawodzie cukiernik będzie przygotowany do:
- produkcji ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów
- dekorowania wyrobów cukierniczych,
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji cukierniczej,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- współpracy w zespole,
- komunikacji interpersonalnej,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Nauka w szkole trwa 3 lata – uczeń poza przedmiotami ogólnymi zdobywa wiedzę zawodową i przystępuje do egzaminu z kwalifikacji.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia lub w liceum dla dorosłych. Absolwent będzie mógł również uzupełnić swoje wykształcenie na kwalifikacyjnych kursach zawodowych
Cukiernik znajdzie zatrudnienie:
- cukiernie,
- kawiarnie,
- hotele,
- pensjonaty,
- obiekty sanatoryjne i wczasowe,
- ośrodki wypoczynkowe,
- zakłady przemysłu cukierniczego,
- własna działalność gospodarcza.