Ta strona używa plików Cookie. Korzystając z tej strony zgadzasz się na umieszczenie tych plików na twoim urządzeniu
Kontarst
Rozmiar czcionki
| |

Cukiernik


Szkoła Branżowa I stopnia
Cukiernik


Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jest wypiekanie ciast, przygotowywanie deserów i wymyślanie własnych receptur. Podczas trwania nauki uczeń zdobywa i kształci umiejętności związane z produkcją wyrobów cukierniczych, oraz nauką sztuki dekorowania wyrobów cukierniczych. To nowoczesny i wymagający zawód przyszłości, stojący przed nowymi wyzwaniami i dający możliwość samorealizacji oraz dużej satysfakcji z wykonywanej pracy. Absolwenci tego zawodu są bardzo poszukiwani przez pracodawców, którzy cenią pracownika dobrze przygotowanego. Zawód ten wymaga również ciągłego dokształcania się i doskonalenie własnego warsztatu pracy.


Absolwent kończący szkołę w zawodzie cukiernik będzie przygotowany do:
  • produkcji ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów
  • dekorowania wyrobów cukierniczych,
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji cukierniczej,
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
  • współpracy w zespole,
  • komunikacji interpersonalnej,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Nauka w szkole trwa 3 lata – uczeń poza przedmiotami ogólnymi zdobywa wiedzę zawodową i przystępuje do egzaminu z kwalifikacji.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych


Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia lub w liceum dla dorosłych. Absolwent będzie mógł również uzupełnić swoje wykształcenie na kwalifikacyjnych kursach zawodowych

Cukiernik znajdzie zatrudnienie:
  • cukiernie,
  • kawiarnie,
  • hotele,
  • pensjonaty,
  • obiekty sanatoryjne i wczasowe,
  • ośrodki wypoczynkowe,
  • zakłady przemysłu cukierniczego,
  • własna działalność gospodarcza.