Szkoła Branżowa I stopnia
Kucharz
Kucharz to nie tylko fachowy rzemieślnik, ale wręcz artysta. Dysponuje wiedzą i umiejętnościami niezbędnymi do przygotowania potraw w różnych stylach kulinarnych. Potrafi czarować smakiem. Kucharzowi niezbędny jest niepospolity smak. Ważna jest wyobraźnia, zmysł estetyczny, poczucie elegancji w sztuce podawania i dekorowania potraw. Praca kucharza to obecnie sztuka kulinarna, zatem musi on nadążać za zmieniającymi się trendami, poszukiwać nowych smaków, które zadowolą wysublimowane podniebienia klientów, śledzić mody i upodobania konsumentów.
Absolwent kończący szkole w zawodzie kucharz będzie przygotowany do:
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
- wydawania potraw
- stosowania receptur gastronomicznych
- współpracy w zespole
- komunikacji interpersonalnej
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
- przechowywania i utrwalania żywności
Nauka w szkole trwa 3 lata – uczeń poza przedmiotami ogólnymi zdobywa wiedzę i umiejętności zawodowe oraz przystępuje do egzaminu z kwalifikacji.
Kwalifikacja uzyskana w zawodzie
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, aby uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych i średnie wykształcenie. Ukończenie Branżowej Szkoły II Stopnia umożliwia zdawanie egzaminu maturalnego. Absolwent będzie mógł również uzupełnić swoje wykształcenie na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.
Kucharz znajdzie zatrudnienie:
- zakłady typu otwartego (restauracje, hotele, bary, domy wczasowe i sanatoryjne)
- zakłady typu zamkniętego (stołówki, szpitale, SPA),
- punkty małej gastronomii,
- gospodarstwa agroturystyczne,
- firmy cateringowe,