Kwalifikacje wyodrębnione w ramach zawodu:
Przygotowanie i wydawanie potraw - HGT.02.
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych- HGT.12.
Technik żywienia i usług gastronomicznych z elementami dietetyki to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną. Daje wiele możliwości zawodowych i rozwijania zainteresowań kulinarnych. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia, przygotowaniem przyjęć okolicznościowych, sporządzania potraw i napojów. Pozwala poszerzać wiedzę z zakresu dietetyki oraz zdrowej i ekologicznej żywności.
Rozwój gastronomii, przemysłu turystycznego oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.
W pięcioletnim cyklu kształcenia uczeń może nabywać nowe umiejętności zawodowe z carvvingu, z obsługi kelnerskiej, baristycznej i barmańskiej, brać udział w wyjazdach zawodoznawczych, konkursach oraz w płatnych stażach zawodowych.
Po ukończeniu szkoły można uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji w ramach zawodu:
02. Przygotowanie i wydawanie dań - egzamin po III klasie
12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych – egzamin po IV klasie
Po ukończeniu technikum gastronomicznego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych można:
- prowadzić własną działalność gastronomiczną
- podjąć pracę w restauracji, kawiarni, hotelu, gospodzie, pubie, koktajl barze
- być zatrudnionym w kurortach wypoczynkowych, sanatoriach, Spa & Wellness
- pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych
- po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko szefa kuchni
- podjąć pracę w zakładach gastronomicznych w Polsce i na świecie
- kontynuować naukę na wybranych studiach.
Przedmiot rozszerzony: biologia